Titel

Een penny boven op de kast

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 24 November, 2006)

Samenvatting

Kort artikel over een patiënt die tijdens een hartstilstand een paranormale waarneming deed.


Tekst


Een penny boven op de kastLinda L. Morse and Kathleen Knafl (2003) ondervroegen 19 verpleegkundigen over hun ervaringen met patiënten die de dood dicht genaderd hadden of een BDE hadden gehad. De verpleegkundigen meldden allerlei ervaringen, zoals een zichtbare gloed om de patiënt vlak voordat deze stierf, waarnemingen van ‘engelen’ aan het sterfbed en paranormale dromen over de patiënt. Verpleegkundigen blijken spiritueel getransformeerd te kunnen worden door dergelijke ervaringen.

Eén verpleegster vertelde over een patiënt die een buitenlichamelijke ervaring meemaakte tijdens een hartstilstand. Ze zegt daar onder meer over (blz. 155, vrije vertaling TR):

“Dus zij omschreef die hele situatie. En ik zeg: “Maar waar was jij dan?” En zij zegt: “Ik vloog, als het ware, over iedereen heen.” En zo beschreef ze wat je normaal zou zien als wanneer we een hart-longreanimatie op haar zouden uitvoeren. Nu ben ik daar zelf niet bij. Ik beschrijf slechts wat zij vertelt. En toen zei ze iets dat nogal vreemd was. Ze zei: “Er lag een penny boven op één van de kasten; maar je zou er bovenop moeten klimmen om het te kunnen zien.” En ik vertelde dat toevallig tegen een andere verpleegster die op een vergelijkbare manier over die dingen praat als ik. En ze keek echt even boven op die kast en ze vond het muntje.”

Bron: Linda L. Morris en Kathleen Knafl (2003). The Nature and Meaning of the Near-Death Experience for Patients and Critical Care Nurses. Journal of Near-Death Studies, 21 (3), 139-167.

Titus Rivas, voor het tijdschrift Terugkeer van Stichting Merkawah.

Contact: titusrivas@hotmail.com