Titel

Boekbespreking van The Birth Called Death van Kathie Jordan

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 26 November, 2006)

Samenvatting

Boekbespreking van het boek The Birth Called Death van Kathie Jordan door Titus Rivas over jeugdherinneringen aan uittredingen naar een hiernamaals.


Tekst

 
Kathie Jordan. The Birth Called Death: The remarkable story of one woman’s journey to the other side of life.
Ashland: Riverwood Books, 2003. ISBN 1-883991-77-3.

Buitenlichamelijke ervaringen oftewel uittredingen maken volgens onderzoekers deel uit van veel bijna-doodervaringen. Maar ook buiten de context van levensgevaar zijn er allerlei mensen die beweren dat ze hun lichaam tijdelijk hebben verlaten. Spontane ervaringen zijn m.i. wetenschappelijk gezien waardevoller naarmate de persoon in kwestie ‘naïever’ was, dat wil zeggen: van tevoren weinig tot niets over het onderwerp had gelezen of gehoord. Bijvoorbeeld doordat men op het moment van de ervaring nog erg jong was. De zwart-Amerikaanse accountant Kathie Jordan beschrijft in haar gemakkelijk leesbare boek een reeks uittredingen die zij als jong kind gehad zou hebben. Kort nadat haar broer Troy overleden was in de Koreaanse oorlog kreeg ze verschijningen van hem te zien. Daarbij gaf hij te kennen dat hij haar mee wou nemen naar gene zijde om haar reeds als kind bekend te maken met het leven na de dood. Opmerkelijk genoeg komen haar ervaringen sterk overeen met bijna-doodervaringen. Zo ziet ze een tunnel en een wit licht en is er sprake van een panoramische herbeleving van het aardse bestaan. Overledenen krijgen er spiritueel onderricht, er zijn scholen en vormen van psychotherapie. Bij wijze van een soort initiatie beleeft Kathie zelf van binnenuit tot in detail hoe Troy omkwam op het slagveld. Jordan beschrijft tevens de verschillende lagen of niveau’s waaruit het hiernamaals opgebouwd zou zijn en sluit het boek af met het overlijden van haar eigen moeder als een geboorte in de andere wereld.
Er zitten twee merkwaardige kanten aan het relaas van Kathie Jordan. Ze legt veel nadruk op het belang van Jezus Christus, die ze persoonlijk ontmoet zou hebben aan de andere kant. Nog vreemder zijn de namen van de verschillende niveau’s in de spirituele werkelijkheid die ze volgens haar door zou hebben gekregen van hogere wezens. Deze namen komen overeen met traditionele benamingen zoals astraal, mentaal, en ‘nirvanic’. Ik heb Kathie via e-mail gevraagd of ze de termen misschien gewoon uit aardse bronnen had overgenomen om haar ervaringen te kunnen labellen, maar haar man Jimmy Jordan antwoordde me dat ze echt van de hogere wezens zelf afkomstig waren. Jimmy vertelde me ook nog dat Kathie zichzelf tegenwoordig beschouwt als een ondogmatische, christelijke mystica die in reïncarnatie gelooft.
Deze twee ongewone aspecten even daargelaten, lijkt het er op dat Kathie Jordan als meisje werkelijk een aantal uittredingen heeft beleefd, waarbij ze naar andere werelden reisde onder leiding van haar overleden broer. Zielenreizen van jonge kinderen zijn nog maar nauwelijks gedocumenteerd en The Birth Called Death is zeker een opwindende aanwinst op dit gebied.

Titus Rivas

Contact: titusrivas@hotmail.com