Titel

Bespreking Cien Años de Cante Gitano van Antonio Mairena

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 12 August, 2010)

Samenvatting

Beknopte bespreking van Cien Años de Cante Gitano van Antonio Mairena.


Tekst

Antonio Mairena - Cien Años de Cante Gitano

Antonio Mairena (1909-1983), 'el mejó de too' zoals iemand hem op dit album noemt, wordt terecht nog steeds gezien als een van de grootste cantaores van de klassieke flamenco. Antonio Mairena is overigens de artiestennaam van Antonio Cruz Garcia en verwijst naar zijn geboorteplaats Mairena del Alcor.

Mairena staat bekend om zijn pogingen om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke stijlen te komen. Daartoe verzamelde hij een encyclopedische musicologische kennis, die hij echter wel weer op een persoonlijke manier verwerkte in zijn eigen cante.
Of 'el maestro' nu wel of niet geslaagd is in zijn speurtocht back to the roots, hij is hoe dan ook een van de pakkendste, ontroerendste zangers die ik ken. Op dit album komt dit heel goed tot uiting, o.a. in de klassieke soleares 'Hasta que no estoy delante', de aangrijpende siguiriyas 'A la luna le pido', en de trieste toná y liviana 'Y no las queria', maar ook in de prachtige serranas 'De la sierra de ronda' en de tragikomische bulerias 'Remedio pa toos los males'.
Gitaarbegeleiding van Melchor de Marchena.

Titus Rivas

Cien Años de Cante Gitano van Antonio Mairena
Hispavox, 1965. Deze bespreking werd geplaatst op de verdwenen website flamenco.nl.

Contact: titusrivas@hotmail.com