Titel

Shake It! in de Vasim

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 15 May, 2011)

Samenvatting

Verslag van multiculturele voorstelling 'Shake it!' in centrum De Vasim te Nijmegen van mei 2007.


Tekst


Shake It! in de Vasim

Op 25, 26 en 27 mei 2007 was er in de Vasim te Nijmegen de voorstelling Shake It! te bewonderen. De Vasim is een cultureel centrum gevestigd in een oude fabriekshal, waarvan nog niet helemaal duidelijk is wat er in de toekomst mee zal gebeuren (zie: http://www.vasim.nl). De voorstelling begon een half uur later dan aangekondigd en de meeste zitplaatsen waren niet bijzonder comfortabel door het ontbreken van een rugleuning, maar daarmee zijn alle minpuntjes ook genoemd.

Shake It! begint met een Indiase dans op devotionele zang. Dit schept een kalme, gewijde sfeer die echter meteen wordt onderbroken door de eerste komische sketch. Afgewisseld door nog meer Indiase dans, maar ook capoeira en urban dance, behandelen de artiesten achtereenvolgens diverse herkenbare thema's uit het leven van jongeren, zoals communicatie tussen vader en zoon, jaloezie tussen twee meiden (culminerend in een fel verbaal gevecht), minachting van adolescenten voor jongere tieners, en vooroordelen. Het vormt een bont en energiek geheel gekruid met veel humor. Sommige deelnemers vervullen zelfs verschillende rollen in de loop van de voorstelling, namelijk als acteur en als danser.

Hoewel het overduidelijk om een multiculturele groep gaat komt dit eigenlijk alleen in het (fysieke) uiterlijk en het accent expliciet tot uiting. Dat wil zeggen dat er geen enkel verband lijkt te bestaan tussen iemands afkomst en de rol die hij of zij in het stuk speelt. Ook heb ik geen expliciete verwijzingen naar racisme of discriminatie op basis van etnische achtergrond kunnen ontdekken. Shake It! maakte op mij daarom vooral een positief luchtige indruk, maar dan zonder dat men maatschappelijke issues helemaal uit de weg wil gaan.

De eigenlijke voorstelling duurde ongeveer een uur, maar na afloop kon men nog lang genieten van een capoeira-voorstelling in de openbare ruimte van de Vasim. Hierbij ging werkelijk iedereen met elkaar 'de strijd' aan, onafhankelijk van ieders geslacht of leeftijd. Er zitten heel jonge tieners bij Shake It! en dat versterkt volgens mij de openheid en vitaliteit van de groep.

Op de Shake It!-website (Shake It! Academy) wordt iets uitgelegd van de achtergronden van het initiatief uit Nijmegen. Het gaat om met name om jongeren die los van dit project weinig in aanraking komen met culturele activiteiten. In een ongedwongen sfeer leren ze hun kwaliteiten te ontdekken en om te gaan met andere tieners met verschillende achtergronden. De voorstellingen in de Vasim stonden onder leiding van theatermaker Pieter van Terheijden die speciaal voor het project is aangetrokken vanwege zijn interactieve manier van werken met de spelers en zijn ervaring met interdisciplinair theater.

De enige lichte dissonant aan de voorstelling zelf was voor mij dat sommige acteurs door hun opvallende accent soms echt moeilijk te verstaan waren. Misschien dat zij hier nog een beetje aan kunnen werken, want ook deze spelers ontbrak het zeker niet aan talent of enthousiasme.

Titus Rivas

Deze bespreking werd gepubliceerd op een verdwenen gedeelte van Zinweb.

Appeltje van Oranje voor Shake it!.

Contact: titusrivas@hotmail.com