Titel

Practicing Conscious Living and Dying (recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 17 May, 2011)

Samenvatting

Recensie van Practicing Conscious Living and Dying van Annamaria Hemingway door Titus Rivas.


Tekst


Boekbespreking

Annamaria Hemingway. Practicing Conscious Living and Dying: Stories of the Eternal Continuum of Consciousness. Winchester/Washington: O Books, 2008. ISBN 978-1-84694-077-4.

Het boek Practicing Conscious Living and Dying bevat 16 verhalen van hoop en mededogen in samenhang met spirituele en paranormale ervaringen. De bundel is samengesteld door Annamaria Hemingway, die de collectie ook afsluit met haar eigen verhaal.
Het boek bevat allereerst enkele klassieke BDE's, waarbij begrippen als een onuitsprekelijk mooie geestelijke werkelijkheid, onmetelijke liefde en medeleven jegens alle levende wezens centraal staan. Een van de deelnemers aan de bundel, Larry Hagman, poogt vervolgens, mede op basis van zijn BDE-achtige ervaringen, mensen te motiveren nierdonor te worden om zo het leven van medemensen te redden. Dit is nogal ironisch als je bedenkt dat anderen vanuit het onderzoek naar bijna-doodervaringen extra kritisch staan tegenover orgaandonatie.
Een aantal stukken behelst een positieve transformatie na een schokkende gebeurtenis zoals het verlies van een kind, waarbij mensen in staat blijken hun verlies om te zetten in daden van mededogen jegens anderen.
Ook zijn er nog interessante verhalen over andere spirituele ervaringen, onder meer rond communicatie met overledenen en engelen. Zo is er de ervaring van ene Carol Brown (blz. 177-179) die een verschijning van haar voormalige schoonmoeder ziet op het tijdstip van haar overlijden, kort nadat Carol voor haar gebeden had. De verschijning was extra bijzonder omdat Carol geen goede band met haar schoonmoeder had en haar zelfs verweet een belangrijke rol te hebben gespeeld in het mislukken van haar huwelijk. Ze vindt het opmerkelijk dat uitgerekend de persoon met wie ze zo ongeveer de slechtste verstandhouding had haar het 'grootst mogelijke geschenk' had gegeven. Namelijk de zekerheid dat er leven na de dood is en dat het altijd zin heeft om mededogen te voelen voor iemand, zelfs als we niet met hem of haar op kunnen schieten. Annamaria Hemingway heeft beoogd een inspirerende bundel verhalen samen te stellen en zij is daar zeker in geslaagd. De enige minpuntjes die ik kan aanwijzen betreffen een klein aantal feitelijke onjuistheden, met name dat het Engelse woord compassion uit het Sanskriet zou stammen (het komt uit het Latijn, via het Frans) of dat boeddhisten geloven dat God in ieders hart woont (ze zijn in werkelijkheid atheïsten). Een aanrader voor liefhebbers van inspirerende persoonlijke verhalen met een spirituele achtergrond.

Titus Rivas

Deze recensie werd gepubliceerd in Terugkeer, 20(4), winter 2009, blz. 30.

Contact: titusrivas@hotmail.com