Titel

Vincent, Karim en Danny: De droom van God

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 24 June, 2012)

Samenvatting

Vervolg van deel 2 van het drieluik Vincent, Karim en Danny, drie paranormaal begaafde jongens die deel namen aan de serie Binnenstebuiten van de VPRO.


Tekst


Vervolg van deel 2 van Vincent, Karim en Danny, het verhaal van Karim S.De droom van God
Veronica meldt: "We waren naar de film Atlantis geweest, Karim en ik. We gingen daarna naar MacDonald's. Onder het eten zei ik tegen Karim: Het was wel een mooie film he? Karim zei: Ach het gaat wel, alleen is het niet zo gegaan. Ik zei: Oké, dan (ik denk dat de film iets bij hem had gestimuleerd). Hij zei ineens: Je weet toch dat je andere stuk bij God is? Ik zei: Ja, dat weet ik, want jij vertelt dat mij vaak.
Nou, zei Karim, dat klopt ook, en dat is zeg maar je andere stuk wat bij God is. Dat is een groter stuk. En als je dood gaat, dan komt dat stuk jou halen en dan word je weer aan elkaar geklikt, en dan weet je weer alles en weet je nog meer. En mensen en alles hier is de droom van God of fantasie van God. En God kan alles, maar wij ook. Als je jezelf bijvoorbeeld stoot, hoef je geen pijn te hebben, dan kan je gewoon fantaseren, en moet je je ontspannen. Ik zei: Maar een droom is toch anders dan fantasie? (om te kijken wat hij daarop zou zeggen.) Nee hoor, zei Karim, droom en fantasie is hetzelfde.
Toen vroeg ik hem: Hoe komt het dan dat we ons een vorig leven niet herinneren? Nou, zei Karim, je moet het gewoon zien als een tas die je bij je hebt en meekrijgt naar de aarde. Sommige dingen gooi je toch uit je tas als hij te zwaar word?
Maar zei ik: Hoe weet jij dit allemaal toch? Karim zei: Nou gewoon, dat zit dus allemaal in mijn tas, en dat weet ik. En je hoeft ook niet dood te gaan of ziek te worden als je dat wilt, en als je kanker krijgt dan hoef je ook helemaal geen pijn te krijgen als je dat wilt.
Maar ik weet niet als ik later kanker zou krijgen of ik pijn krijg, want voor zulke dingen moet je wel een expert zijn. O, zei ik, Kan ik dat ook?
Karim zei: Misschien wel als je een expert bent. Ik zei: Karim, hoe komt het dan dat ik die dingen niet weet, en jij wel? Karim zei daarop: Nou, dat komt, ik ben en beetje expert een beetje meer als jij."

Over geloof
Karim heeft geen affiniteit met de islam, ondanks zijn afkomst van vaders kant. In het algemeen vindt hij dat de heilige boeken verbasterd zijn. De bijbel is volgens Karim geschreven in een soort SMS-taal (de klinkers zijn niet vermeld), zodat je er alle kanten mee uit kunt. Volgens Karim kun je dan nog beter in niets geloven. Maar je kunt nog het beste in jezelf geloven.

Goed en kwaad
Toen Karim 11 jaar was vertelde hij zijn moeder over twijfel: "Twijfel is zoiets als een (zeg maar) duiveltje, die je zo stuurt dat je niet meer weet wat voor beslissing je moet nemen. Er is zoiets (zeg maar) dat bij de ene kant van je lichaam een duiveltje zit en aan de andere kant een engeltje en allebei zeggen ze wat anders, en daar moet je dan in kiezen. Dat is twijfel en daarom ben je ook hier op aarde (zeg maar) om dat te leren.
In de 5e dimensie is dat niet meer, want daar heb je het al geleerd hier in 3, om dat daar niet meer te hebben. Daar is het heel normaal dat je niet meer twijfelt , daar bestaat het niet meer, dus daarom kan je het hier in 3 afleren dat getwijfel. Hier is je kans daarvoor." (25 september 2003).

Algemene beschouwing van de auteurs
Het verhaal van Karim valt vooral op door het enorme aantal details over buitenaardse en bovenaardse onderwerpen. Het ligt voor de hand om zijn uitspraken hieromtrent direct allemaal af te doen als het product van verbeelding. Ironisch genoeg maakt Karim zelf uitdrukkelijk geen wezenlijk verschil tussen fantasie, dromen en werkelijkheid. Veel uitspraken lijken op het eerste gezicht ontleend aan science/fiction series zoals Star Trek en websites zoals Niburu. Van veel uitspraken is het helaas onmogelijk om onafhankelijk vast te stellen of ze correct zijn of niet. Sommige uitspraken, zoals over de chronologie van de geschiedenis van de wereld of de leeftijd van God zijn echter naar alle waarschijnlijkheid onjuist. Ook heeft Karim technische informatie op zijn computerscherm in alle oprechtheid een keer verkeerd opgevat.
Toch zijn er ook aanwijzingen voor echte paranormale gaven bij Karim, onder andere in verband met geestverschijningen (vergelijk: Rivas, 2006), het zien van aura's, paranormaal genezen en telepathie. Bovendien heeft hij als klein kind uitspraken gedaan over een spirituele preëxistentie die in essentie authentiek aan doen (vergelijk: Rivas, 2003). Verder valt ons zoals gezegd de hoge intelligentie en verbale begaafdheid van Karim op.
Wellicht kunnen we het totaalbeeld dat we zo hebben gekregen het beste verklaren door een combinatie van werkelijke paranormale ervaringen en een grote 'verhalende', narratieve behoefte. Het zou ons bijvoorbeeld niets verbazen als Karim ooit spirituele romans zou gaan schrijven, al dan niet in combinatie met een praktijk als genezer.
De verhalen van Karim bevatten in elk geval ook een morele en spirituele boodschap, die op zichzelf niet afhankelijk is van de vorm ervan.
Hiermee is overigens niet gezegd dat er helemaal geen kern van waarheid zit in de verhalen van Karim over buitenaardse wezens en dergelijke. Tot zulke wezens zich ook onafhankelijk van zijn (en andere) verhalen fysiek manifesteren zal dit echter moeilijk te achterhalen zijn. Wellicht zullen we ooit meer te weten komen op dit punt. Maar ook als de verhalen van Karim in de alledaagse zin op fantasie berusten, verdienen ze natuurlijk gewoon ons respect. We wensen Karim in elk geval het allerbeste in zijn verdere ontwikkeling.
Een opvallend verschil tussen Karim en Vincent is dat de eerste zich wel als nieuwetijdskind profileert, actief in de weer is met zijn gaven en er ook later professioneel iets mee wil doen. Dit bevestigt dat de omgang met paranormale talenten mede bepaald wordt door iemands algemene persoonlijkheid en wereldbeeld.

Ga verder naar deel 3 van dit drieluikContact: Titus Rivas