Titel

Persoonlijke evolutie

Geplaatst door

Stichting Athanasia   (publicatiedatum: 1 August, 2012)

Samenvatting

Een personalistische visie op reincarnatie impliceert dat een en dezelfde geestelijke persoon vroeger op aarde heeft rond gelopen, vervolgens overleden is, en nu een nieuw lichaam heeft gekregen.


Tekst

Persoonlijke evolutieHet leven gaat door. Na de dood, maar ook na reincarnatie. Een personalistische visie op reincarnatie impliceert dat een en dezelfde geestelijke persoon vroeger op aarde heeft rond gelopen, vervolgens overleden is, en nu een nieuw lichaam heeft gekregen. De psychologische ontwikkeling die iemand over meer dan een leven doormaakt wordt ook wel persoonlijke evolutie genoemd, een term van dr. Ian Stevenson.

Functionele regressie en revalidatie
Onder invloed van de onvolgroeide hersenen van het babylichaam dat iemand na reincarnatie 'bewoont' zal er waarschijnlijk een functionele regressie optreedt die maakt dat iemand letterlijk weer een kind wordt. Deze functionele regressie zal normaal ongedaan gemaakt worden door de rijping van het brein. Ondertussen ontwikkelt iemand zich weer verder op basis van zijn bagage en in interactie met zijn omgeving. In zekere zin kun je de kindertijd zo vergelijken met een functionele revalidatie na een neurologische lesie. Natuurlijk kan de kindertijd ook in deze visie worden blijven gezien als een fase met bijzondere positieve eigenschappen.

Longitudinale ontwikkeling
Het is interessant om zo uitgebreid mogelijk in kaart te brengen hoe iemand in zijn of haar vorige leven functioneerde en dit vervolgens in verband te brengen met zijn ontwikkeling in het huidige leven. Welke factoren spelen hierin mee? Een Indiase onderzoeker die dit type onderzoek heeft bepleit is de psycholoog Dr. Jamuna Prasad.

Amnesie en herinnering
Bewuste herinneringen aan vorige levens zijn nog geen gemeengoed. Ze lijken voorbehouden aan een bepaalde groep mensen, met name jonge kinderen. Dit roept de vraag op welke factoren maken dat je je een vorig leven kunt herinneren? Wat is de invloed van herinnering op je welbevinden? Hoe zou men het herinneren van vorige levens kunnen bevorderen?Artikelen
- Amnesia and previous lives, door drs. Titus Rivas
- Boekbespreking van New Dimensions in Reincarnation Research van Dr. Jamuna Prasad, door drs. Titus Rivas
- Boekbespreking van Dubbelklik: Autisme bevraagd en beschreven van Landschip en Loes Modderman, door drs. Titus Rivas


Boeken van Athanasia
Naar de homepage