Titel

Er is meer (recensie)

Geplaatst door

Titus Rivas   (publicatiedatum: 29 April, 2016)

Samenvatting

Boekbespreking door Titus Rivas van "Er is meer: Het beste uit 25 jaar ParaVisie" van Ron Puyn.


Tekst


Boekbespreking Ron Puyn. Er is meer: Het beste uit 25 jaar ParaVisie. Suspense Publishing, 2011. ISBN 978-908-853-0128.

Het maandblad ParaVisie heeft onlangs een succesvolle doorstart gemaakt. Dat dit echt waardevol is blijkt onder andere uit de dikke pil Er is meer, samengesteld door Ron Puyn. Wat meteen opvalt is de enorme variatie aan onderwerpen die in ParaVisie in de loop der jaren aan bod is gekomen. Puyn heeft daarbij zorg gedragen voor de leesbaarheid en natuurlijk de selectie van stukken. Het is duidelijk dat de auteur net als bijvoorbeeld redacteur Niels Brummelman een voorkeur heeft voor gebieden waar degelijk bewijsmateriaal voor bestaat. Andere onderwerpen zoals numerologie komen wel aan bod, maar zonder dat ze het algemene niveau naar beneden halen. Overigens zijn de stukken chronologisch geordend op de jaartallen waarin ze (in hun oorspronkelijke vorm) gepubliceerd zijn.
Puyn heeft veel hoofdstukken over serieuze parapsychologie en ufologie in het werk opgenomen. Aan bod komen bijvoorbeeld de geschiedenis van de parapsychologie, Nederlandse paragnosten en paranormale detectives, maar ook nabij-de-doodervaringen, communicatie met overledenen, de spirituele interesses van het Nederlandse koningshuis, reïncarnatie- en preëxistentiegevallen en goed gedocumenteerde waarnemingen van Ufo's. Puyn blijkt tevens oog te hebben voor 'missers' op paranormaal gebied. Een van de opgenomen stukken laat bijvoorbeeld niets heel van de mythevorming rond het zogeheten Philadelphia Experiment met teleportatie. Een ander artikel behandelt toekomstvoorspellingen over 2026 die in 2011 al minder paranormaal moeten hebben geleken dan toen ze oorspronkelijk werden geplaatst in 2006. Verder is het erg leuk dat er bewerkingen van bijdragen van Pim van Lommel, Anny Dirven en ondergetekende in het boek zijn opgenomen, evenals de NDE's van Elly Moerman en Tienke Klein. Bovendien kan men er enkele neutrale artikelen over andere onderwerpen in aantreffen, zoals sjamanisme en de Surinaamse winti in Nederland.
Overigens blijken dankzij deze publicatie ook bepaalde minder bekende spontane ervaringen aan de vergetelheid te zijn onttrokken. Zoals de ervaring van de helderziende H.W. die in de nacht van 3 op 4 oktober een verschijning zag van zijn 'geleidegeest'. Deze vertelde de paragnost dat hij wereldkundig moest maken dat er op zondagavond 4 oktober 1992 een vliegtuig van El Al zou neerstorten. “Hij liet me zien hoe het vliegtuig eruitzag, inclusief de kleuren en kentekens, en hij noemde een vertrektijd. […] Hij vertelde me uitvoerig wat de oorzaak van het ongeluk zou zijn en drong er […] op aan dat ik Schiphol waarschuwde.” Een ander voorbeeld betreft Tineke de Jong die jarenlang nachtmerries had die verband leken te houden met een vorig leven tijdens de Holocaust. Ze beweert dat ze iemand uit die incarnatie teruggevonden heeft die net als zij wist dat ze in Auschwitz had gezeten. Nog een opmerkelijke casus wordt gevormd door de voorspellende dromen van Hans Kazan. Hij droomde bijvoorbeeld als twintiger dat hij vanaf de Waalbrug in Nijmegen de diepte in keek. Hij had als kind in Nijmegen gewoond. “Wat zag ik daar zwemmen? Een witte walvis. Ik had geen idee waarom ik hierover droomde. Maar 's avonds keek ik naar het journaal en wat schetste mijn verbazing: er was een witte walvis gesignaleerd in de Waal bij Nijmegen. In de daaropvolgende uitzending werd het dier ook gefilmd. En het wordt nog gekker: dat was precies vanaf het punt boven op de Waalbrug waar ik als jochie altijd naar beneden keek.” Warm aanbevolen.

Titus Rivas

Waardering – 5 sterren

Deze boekbespreking werd geplaatst in Terugkeer, 27(1), voorjaar 2016, blz. 31.

Contact: titusrivas@hotmail.com